“Zonder afzuiging ben je nergens”

In 1995 begon Geert Hermes zijn eigen timmerfabriek. Hij werkt nu met zo’n 17 man in zijn fabriek in Nistelrode en houdt zijn werkplaats al veertien jaar schoon met een kettingfilter van Modesta.

We ontmoeten Geert Hermes, eigenaar en oprichter van G. Hermes Machinale Houtbewerking B.V., in zijn kantoor in Nistelrode. Hij opende deze locatie in 2007 omdat hij uit zijn voegen groeide op de eerste locatie. Vanuit deze locatie produceert en levert hij houten kozijnen, ramen, deuren, vouwwanden en schuifpuien voor zowel particulieren als bedrijven. Geert is gespecialiseerd in gevelelementen in verschillende soorten hout, zoals mahonie, merbau en accoya. Een groot deel van zijn producten gaat naar aannemers en zzp’ers voor bijvoorbeeld utiliteitsbouw, nieuwbouwprojecten en renovaties; de rest gaat naar zijn consumenten die bijvoorbeeld een nieuw raamkozijn nodig hebben.

Vertrouwen waarmaken

Toen Geert zijn bedrijf in 1995 startte was hij al geen vreemde in de houtbewerkingsindustrie: samen met zijn vader en jongere broer had hij een timmerfabriek. Na tien jaar – hij was toen 28 – besloot hij op te stappen om iets voor zichzelf te gaan doen, maar, zoals hij het zelf zegt, “het timmeren bleef toch trekken”. Toen er twee jaar later in Nistelrode een kavel vrijkwam besloot hij de stap dus te wagen en zijn eigen bedrijf te starten. “Ik kende de markt al, wist wie de klanten en toeleveranciers waren, wist waar ik moest zijn. Ik moest alleen het vertrouwen waarmaken.” Na twee maanden nam hij zijn eerste werknemer in dienst; in het eerste jaar nam hij zo’n vijf man aan.

Zelfde product, andere markt

Geert en zijn team zagen de houtbewerkingsindustrie door de jaren heen flink veranderen. “We kregen steeds vaker heel veel kleine orders binnen, in plaats van een paar grote.” Dat komt door de toename in particuliere kopers, maar ook door veranderingen in de woningbouwmarkt, legt Geert uit: waar vroeger een vinexwijk in één keer werd gebouwd, en er dus ineens een grote hoeveelheid raamkozijnen en deuren werden afgenomen, gaat dat nu in kleine stappen. Ook ziet hij een verschuiving in de verhouding tussen wat er op kantoor en wat er op de werkplaats gebeurt: “Vroeger gaf je een tekening van een huis mee en ging een timmerman daarmee aan het werk. Je schreef er eens een aantekening of extra verduidelijking bij. Nu moet alle data van tevoren precies kloppen, want de gegevens gaan gewoon de machine in. Er komt veel minder handwerk bij kijken.”

Je kunt de mooiste machine hebben, maar zonder afzuiging ben je nergens
— Geert Hermes, G. Hermes Machinale Houtbewerking B.V

Stap voorwaarts

Wat niet veranderde, is het belang van goede afzuiging. “De veiligheidseisen worden steeds strenger en nieuwe machines zitten vol sensoren. Je kunt de mooiste en snelste machine die er is hebben staan, maar op het moment dat er geen goede afzuiging is, kun je nog niks,” aldus Geert. Zijn bedrijf groeide gestaag door, met verschillende uitbreidingen als gevolg, maar in 2004 kwam de grootste stap: hij maakte een flinke vooruitgang in de automatisering en door de nieuwe machine werd zijn huidige afzuigingssysteem te klein. Zo kwam Modesta om de hoek kijken. Geert: “Ik kende ze al van naam: ze waren een bekende in de markt. Wij werkten toen al met een systeem van een andere leverancier, maar daar was altijd iets mee aan de hand. Door de problemen met de afzuiging, moesten we de machines regelmatig stilzetten. Als de afzuiging stil komt te liggen hebben we misschien nog twee dagen aan materiaal staan, daarna staat iedereen met zijn handen in zijn zakken. Ik besloot dus te investeren in een filtersysteem van Modesta.”

Bedrijfszekerheid en service

Geert gebruikt een kettingfilter met Reddlerketting voor het veilig en zorgeloos afvoeren van het zaagsel in zijn werkplaats. Na die eerste aanschaf heeft hij nooit meer teruggekeken. “Vanaf het begin aan ben ik ontzettend tevreden. De bedrijfszekerheid en service maken het verschil,” zegt hij. In de veertien jaar dat hij van Modesta’s expertise gebruikmaakt, heeft hij geen dag stilstand gehad. “Hoogstens een keer een machine die ’s winters vast zat door de vrieskou, maar dan waren ze altijd goed bereikbaar en was het snel opgelost.” Als voordeel noemt hij ook de modulaire opzet van de machines: “Het fijne van al die kleine motoren, is dat het systeem altijd door kan blijven draaien.” Geerts vaste aanspreekpunt vanaf het begin was Jan Plette, met wie hij nog steeds regelmatig contact heeft. Ook over monteurs Johan, Jan-Peter en Willem is hij zeer tevreden. “Het is fijn dat het altijd dezelfde jongens zijn die de installatie en het onderhoud verzorgen. Ze weten enorm veel en leveren goed werk.”

Een filtersysteem van Modesta is een investering, geeft hij toe. “Maar het betaalt zichzelf terug: als je ervaart hoeveel nadelen het oplevert als er vaak storingen zijn, ben je toe aan een Modesta-installatie.” Tegen potentiële klanten die op het punt staan om hun fabriek naar een volgend niveau te tillen, wil hij zeggen: “Je moet niet twijfelen. Het belangrijkste is dat je altijd kunt blijven draaien. En dat maakt Modesta mogelijk.”

ProjectModesta FiltersHout