Transparant en rechtdoorzee samenwerken

 

Trade Mouldings verhoogt zijn capaciteit en bespaart energie dankzij filterinstallatie van Modesta

Trade Mouldings is, met zijn veertig jaar ervaring, een bekende naam in de Britse meubelindustrie. Vanuit hun moderne fabriek in Noord-Ierland produceert dit familiebedrijf keukencomponenten van verschillende materialen. Nadat ze jarenlang hadden samengewerkt met een lokale partner voor stofafzuiging, kozen ze in 2013 voor Modesta.

Door de jaren heen deed Trade Mouldings aanzienlijke investeringen en bracht belangrijke veranderingen aan in zijn bedrijfsmodel. In de woorden van directeur Austin Mac Oscar: “In de huidige markt moet je het complete plaatje kunnen aanbieden. Daarom hebben we ons aanbod sinds onze oprichting flink gediversifieerd.” Anno 2019 leveren ze voornamelijk deuren aan de meubelmarkt: vinyldeuren, met MDF beklede deurposten, lasergesneden deuren, vijfdelige deuren, gelakte plaatdeuren, greeploze deuren, geschilderde houten deuren en meer. Ze hebben een productie- en distributielocatie van 200.000 vierkante meter in Cookstown, Noord-Ierland, en twee extra distributiecentra in Dublin en Manchester.

 
 

Machines vergelijken

Het management van Trade Mouldings heeft altijd veel waarde gehecht aan het volgen van de laatste moderne productietechnieken. Daarom werden ze in 2013, toen ze op zoek waren naar een nieuwe machine, op Modesta gewezen door hun CNC-machineleverancier. “We kochten een cirkelzaag van ze en hadden daar meteen een afzuigsysteem bij nodig. Zij bevolen ons toen Modesta aan,” vertelt Austin. Maar hij ging niet over één nacht ijs: Trade Mouldings werkte al samen met een in hun omgeving bekende leverancier van filtersystemen.

Toen ze een referentieproject van Modesta zagen in een andere fabriek, waren ze echter overtuigd. “Een van de doorslaggevende factoren was voor ons het geluidsniveau en de interne ventilatoren,” legt Austin uit. Ook de modulaire opstelling van de machines speelde mee. “Als je onze vorige machine aanzette, draaide die meteen op volle toeren. Bij een Modestafilter zet je alleen dat deel aan dat je nodig hebt.”

De relatie opbouwen

Trade Mouldings besloot de samenwerking met Modesta te starten na een afspraak met de toenmalige directeur van het Nederlandse bedrijf, Diederick Kloppenburg. “Het was een fijne werkrelatie vanaf het begin: bij Modesta is iedereen erg duidelijk en eerlijk.” Austin kon het ook erg waarderen dat Modesta er extra moeite voor deed om de beste oplossing te vinden voor zijn fabriek. “Ze gaven ons goede adviezen over zaken die hen niet eens per se iets opleverden. De juiste positionering van de verschillende machines kan bijvoorbeeld echt een verschil maken, daar gaven ze twee of drie alternatieven voor,” herinnert hij zich. Het feit dat Modesta in Nederland gevestigd is, deerde hem niet. “Ze waren altijd erg flexibel en vlogen naar Dublin wanneer dat nodig was. Dan waren ze er binnen een dag, dus we hadden helemaal niet het gevoel dat ze ver weg zaten.”

Modesta leverde tot nu toe drie grote filtersystemen aan de Trade Mouldings-fabriek. Hun laatste project besloeg een complete oplossing: stofafzuiging, een buizensysteem, filters en natuurlijk de installatie op locatie. Tot nu toe zijn er tijdens hun samenwerking geen noemenswaardige problemen voorgekomen, aldus Austin. “Alles was altijd op tijd geleverd en liep op rolletjes. De filtersystemen van Modesta gaven ons bovendien een schonere en stillere werkomgeving.”

De laatste toevoeging aan het Modesta-assortiment van Trade Mouldings wordt momenteel geïnstalleerd in hun fabriek. “We hadden al een werkend systeem, maar toen we zagen wat een verschil de eerste Modesta-installatie maakte hebben we besloten ook de overige systemen te upgraden.”

 
 

Meer capaciteit, minder energieverbruik

Waar hij ook blij mee was, was de minimale stilstand die nodig was om de nieuwe systemen te installeren. “Dat is altijd de grootste uitdaging: de juiste plek voor de nieuwe machines vinden, de oude systemen draaiende houden en dan alles vervangen zonder dat de productie lang stilgezet hoeft te worden.” Modesta kwam met een oplossing die dat mogelijk maakte. Austin: “We hebben alles slechts één dag stil hoeven zetten, en daar waren we op voorbereid. Nu hoeven we alleen nog de buizen naar de nieuwe filters te vervangen en de oude te verwijderen.”

“De nieuwe filterinstallatie heeft de afzuigcapaciteit van Trade Mouldings in de afgelopen jaren met 60% doen toenemen, naar 500 kWh, en de energieconsumptie van de machines zal naar verwacht flink afnemen, wat een groot voordeel is,” aldus Wyboud Kloppenburg, de huidige directeur van Modesta. “Die energiebesparing bereiken we door cascadeventilatoren te gebruiken, aangedreven door ons ECO-systeem, dat standaard is ingebouwd in elke filter. Daardoor blijft de productie van Trade Mouldings betrouwbaar, besparen ze duizenden ponden per jaar in energiekosten en voldoen ze aan de toekomstige marktbehoeften.”

Meer weten over onze filtersystemen?

 
Modesta Filters